Bármelyikünket könnyedén átverhetik a szárított fűszer trükkös népszerűsítésével, és sajnos ez gyakran meg is történik.

Az NKFH ellenőrzése súlyos hiányosságokat tárt fel: sok oregánó nem is az, aminek látszik.
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) nagyszabású vizsgálatot indított két népszerű fűszer, az oregánó és az őrölt bors forgalmazásának ellenőrzésére. Az eredmények sokkolóak lettek:
Az oregánó minták közel fele nem felelt meg a szabványoknak, és bizonyos termékek esetében a növényi anyagok aránya akár 80-85%-ra is rúghatott, főként olajfa- vagy mirtuszlevelek formájában.
A kutatás széles spektrumot ölelt fel, hiszen nemcsak a hagyományos kiskereskedelmi egységeket, hanem az online boltokat, keleti specialitásokat forgalmazó üzleteket, továbbá a csomagolásmentes, kimérős fűszereket kínáló helyeket is figyelembe vette. A szakértők alaposan megvizsgálták a termékek összetevőit, a nyomonkövethetőségi rendszereket, valamint a higiéniai normákat és a tárolási feltételeket is.
Az oregánó - Európa legismertebb, ám gyakran hamisított fűszere.
Egy uniós szintű, 2019 és 2021 között végrehajtott összehangolt ellenőrzés megerősítette a magyar tapasztalatokat: az oregánó a leggyakrabban hamisított fűszernövény Európában. A 10 000 végzett vizsgálat alapján a minták közel felében idegen anyagokat találtak. Az EFSA és az EUROPOL jelentései is figyelmeztetnek arra, hogy ez a fűszer komoly élelmiszer-hamisítási kockázatot hordoz.
A hamisítás hátterében egy nyilvánvaló ok áll: az igazi oregánó termesztése és feldolgozása lényegesen drágább, mint az olcsón beszerezhető, nagy mennyiségben gyűjthető olajfa- vagy mirtuszlevelek. Ezek az alternatívák őrölve nemcsak színükben, hanem illatukban is megtévesztően hasonlítanak az autentikus fűszerhez, ezért a vásárlók számára érzékszervileg szinte lehetetlen őket megkülönböztetni.
A pontos kimutatás laboratóriumi vizsgálatot - például DNS-, illóolaj- és kémiai analízist - igényel, ami bonyolult és költséges.
Kép: Shutterstock
Kiemelkedő higiéniai problémák és kockázatos anyagok jelenléte.
A négy ellenőrzött bolt közül kettőben hiányos volt a nyomonkövethetőség, több helyen pedig nyitott edényekből kínálták a fűszereket, amelyekhez a vásárlók kézzel is hozzáférhettek. Ez önmagában is higiéniai kockázatot jelent, de még komolyabb problémát jelentett, hogy lejárt szavatosságú és magyar nyelvű jelölés nélküli termékek is forgalomba kerültek. Egyes fűszerekből veszélyes, májkárosító és potenciálisan rákkeltő pirrolizidin-alkaloidot is kimutattak.
A problémás termékeket a hatóság azonnal eltávolíttatta, az érintett cégekkel szemben pedig hatósági eljárás indult.
A bírságok összértéke túllépte a 653 ezer forintos határt.
Az őrölt bors tökéletesen teljesítette a próbát.
Örömteli hír, hogy az őrölt bors mintái minden tekintetben megfeleltek a szigorú előírásoknak. A szakértők alapos vizsgálata során nem bukkantak növényvédőszer-maradványokra vagy mikrobiológiai szennyeződésekre a termékekben. Ez egyértelműen a gyártók és forgalmazók felelősségteljes munkájának elismerése ezen a fontos téren.
A cél: biztonságos, valódi fűszerek a magyar konyhákban
Az NKFH küldetése, hogy a potenciálisan veszélyes vagy megtévesztő termékek minél hamarabb eltűnjenek a boltok kínálatából. Az ellenőrzések nem csupán a problémás áru kiszűrésére irányulnak, hanem egyben ösztönzőként is működnek, támogatva a tisztességes vállalkozásokat és védve a fogyasztókat.
A vásárlóknak érdemes ébernek lenniük: ha olyan fűszerrel találkoznak, amely túl olcsónak tűnik vagy szokatlan megjelenésű, jobb, ha megbízható forrást választanak. Ajánlott hazai termelőtől vagy jól ismert, ellenőrzött kereskedelmi láncból beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Forrás: NKFH
Indexkép: Shutterstock