Ezek a zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák a legmagasabb vegyszerkoncentrációt - aggasztó eredményre jutottak a kutatók | Startlap Vásárlás


Itt a legújabb statisztikai adatok: ennyi zöldség és gyümölcs szennyezett vegyszerekkel az Európai Unió területén. Néhány termék esetében többféle káros anyagot is azonosítottak.

Közzétette éves jelentését az európai élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található növényvédőszer-szennyezettségről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal. Az elemzésből kiderült, melyek a legszennyezettebb gyümölcsök és zöldségek, illetve milyen alternatívát választhatunk az egészségesebb étkezés érdekében, írja a Tudatos Vásárló.

Az Európában forgalmazott élelmiszerek 42%-ában találtak szermaradványokat, ami azt jelzi, hogy a helyzet az elmúlt évekhez képest nem változott jelentősen. Ez a statisztika arra utal, hogy továbbra is aggályos a mezőgazdasági vegyszerek jelenléte az élelmiszerláncban.

A most májusban megjelent jelentés több mint 100 ezer (132 793) 2023-ban vett minta elemzésén alapszik. Bár a vizsgálatot évről-évre elvégző Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kiemeli, hogy a minták döntő többsége a határértékeken belül van, a jelenleg is alkalmazott határértékek meglehetősen régi tanulmányokon és azon a téves feltevésen alapulnak, hogy az emberek egyszerre csak egyféle növényvédő szernek vannak kitéve. Ezt azonban maga az idei jelentés is cáfolja, hiszen

nagyjából minden negyedik mintában találtak egyszerre többféle hatóanyagot.

A minták 58 százalékában nem volt kimutatható mennyiségű maradékanyag, 38,3 százalékukban pedig a jogszabályi határértékeken belüli mennyiséget találtak vegyszer maradékot, 3,7 százalékuk haladta meg a határértéket (MRL), vagy volt eleve EU-ban tiltott anyag a tolerálható határon túl.

A jelentés szerint a legtöbb szennyezett minta körtéből és narancsból származik.

Aggasztó, hogy a vizsgált minták több mint felében egyszerre többféle peszticid nyomai találhatóak, így a fogyasztók valóságosan növényvédőszer-koktélokkal találkoznak. Noha a szennyezett minták arányában 2000 óta nem tapasztalható számottevő változás, a több komponenssel szennyezettek aránya drámai módon megduplázódott: a 2025-ös jelentés szerint ezek a minták a vizsgáltak közel negyedét tették ki. Érdemes megemlíteni, hogy a különböző növényvédőszerek maradékait tartalmazó minták túlnyomó többsége (94 százalék) feldolgozatlan élelmiszerekből származott.

A vegyszerkoktélok legnagyobb koncentrációját a következő termékekben azonosították:

A feldolgozott termékek között a legnagyobb részesedéssel azok a minták bírnak, amelyek különféle maradékanyagokat tartalmaznak.

A vegyszerkoktélok növekvő előfordulása egyre inkább aggodalomra ad okot, hiszen számos tudományos kutatás támasztja alá a különböző vegyi anyagok keverékének jelentős egészségügyi kockázatait. A legfrissebb eredmények alapján a koktélhatás különösen kedvezőtlenül érinti a gyermekeket és a várandós nőket. A különböző peszticidek együttes hatása, még alacsony koncentrációkban is, súlyos következményekkel járhat, mint például tanulási zavarok, az immunrendszer gyengülése és különféle rákos megbetegedések kialakulása, különösen a korai életkorban.

A 2022-es EFSA jelentés alapján az Európában termesztett friss gyümölcsök esetében megdöbbentő növekedés figyelhető meg a növényvédőszer-hatóanyagok legveszélyesebb kategóriájával szennyezett minták arányában. Az elmúlt kilenc évben ez a szám 53 százalékkal emelkedett. A gyümölcsminták körülbelül 29 százalékában mutattak ki valamilyen szennyeződést. Különösen aggasztó, hogy a cseresznye bizonyult a legszennyezettebb gyümölcsnek, hiszen az uniós cseresznyeminták felében, míg az almaminták egyharmadában (34 százalék) találtak káros anyagokat.

Az európai mintázatok között a magyar példák kiemelkedően szennyezetteknek bizonyultak.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2023-as jelentése alapján a feldolgozott élelmiszerek körében a vizsgált minták 8,4%-a nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. A 132.793 vizsgált minta közül 11.167 esetben tapasztalták a normák túllépését, ahol 5,6%-ban a megengedett határértékeket (MRL) haladták meg, míg 3,1%-ban olyan hatóanyagokat találtak, amelyek használata nem volt engedélyezett.

A feldolgozott termékek közül a leggyakrabban (sós/lében eltett) szőlőlevelek (az esetek 39 százalékában), kamillavirág (18,2 százalék) szárított zeller-, bazsalikom-, menta-, petrezselyem levelek (15-16 százalék), kömény- és koriandermag (10-13 százalék) volt szabálytalanul növényvédőszerrel szennyezett. A feldolgozatlan élelmiszerek (120 122 minta) csupán 3,7 százaléka volt szabálytalan. Itt a leggyakrabban a szőlőlevelek (20,2 százalék), köménymag (12,9 százalék), sárkánygyümölcs (12,1 százalék) és csilipaprika (11 százalék) volt szennyezett.

A bioélelmiszerek, ha nem is minden esetben, de általánosságban lényegesen biztonságosabbak.

A 2023-as évben végzett biominta-elemzés során összesen 7074 mintát vizsgáltak, amelyek 80%-a nem mutatott ki mérhető növényvédőszer-maradékot. A minták 19%-ában a határértékeken belüli maradékokat találtak, míg csupán 0,9%-uk esetében észleltek túllépést. A bio-élelmiszerek között a leggyakrabban kimutatott hatóanyag a biogazdálkodásban engedélyezett, de mérgező hatású réz volt, amely az esetek 94,6%-ában fordult elő. Ezen kívül természetes eredetű vagy szennyeződésből származó anyagok, mint a brómidion, klorát, etilén-oxid és higany is megtalálhatóak voltak a vizsgált mintákban.

Related posts