Ezzel a kis lépéssel jelentős hatást gyakorolhatsz a demencia megelőzésére!


A demencia, különösen az Alzheimer-kór, nem csupán az időseket sújtó, természetes folyamatnak tekinthető betegség, hanem egy sokrétű tünetegyüttes, amely mögött különböző tényezők húzódnak meg. A genetikai prediszpozíció, az érrendszeri problémák, gyulladásos folyamatok, valamint az életmódunk egyaránt hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Világszerte körülbelül 57 millió ember él demenciával, míg Magyarországon több mint 250 ezer olyan személy van, akit diagnosztizáltak ezzel a súlyos kórral.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) adatai szerint a nőket aránytalanul nagy mértékben érinti, de jó hír, hogy egyes fajtái megfelelő életmóddal, állapotfigyeléssel, valamit terápiával megállíthatóak, lassíthatóak, vagy akár részben még vissza is fordíthatóak.

Számos kutatás rámutat arra, hogy az Alzheimer-kóros esetek közel feléért felelős külső tényezők, például a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség. Ezen kívül a feldolgozott és ultra-feldolgozott élelmiszerek, mint például a cukros üdítők, gyorsételek és konzervek, önállóan is hozzájárulhatnak a demencia kockázatának növekedéséhez.

Az utóbbi időben egyre többet foglalkoznak azzal, hogy vajon mit kéne fogyasztaniuk azoknak, akik valamilyen mentális betegséggel vagy demenciával küzdenek. Komoly áttöréseket értek el a MIND- és a mediterrán diéták kapcsán, hiszen ezek azok az étrendek, amelyek bizonyítottan csökkenthetik a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Egy amerikai kutatásban közel 93 ezer érintettet vizsgáltak meg, az eredmény pedig meglepő volt.

Azok, akik ténylegesen betartották az említett étrendi javaslatokat, körülbelül 10 százalékkal csökkentették a demencia kialakulásának kockázatát. A résztvevők egy csoportja ráadásul 14 éven át következetesen ragaszkodott ehhez az életmódhoz, és náluk körülbelül 25 százalékkal, vagyis a negyedére csökkent a betegség megjelenésének valószínűsége. De természetesen ez még nem minden. Lényeges megérteni, hogy…

Az ételek közvetlen hatással vannak agyunk működésére, mind fizikai, mind biokémiai szempontból. Az, amit fogyasztunk, nem csupán a testünkre, hanem az elménkre is kihat, hiszen az étkezés során bevitt tápanyagok és vegyületek különböző módokon befolyásolják agyi funkcióinkat.

Ez azt jelenti, hogy a flavonoidokban bővelkedő étcsokoládé hozzájárulhat az agy vérellátásának javításához. Ami az omega-3 zsírsavakat, a zöldleveles zöldségeket, a bogyós gyümölcsöket és a halolajat illeti, ezek mind segíthetnek a neuronok hatékony működésének fenntartásában.

Ha egy kiegyensúlyozott mediterrán étrendet folyamatosan gyorsételekkel, zsíros fogásokkal és édességekkel terhelünk, akkor a diéta kedvező hatásai jelentősen csökkenhetnek. Tehát nem csupán az a lényeg, hogy egészségesen és megfelelő időben étkezünk, hanem az is, hogy ne pótoljuk állandóan a jónak vélt ételeket olyanokkal, amelyeket gyakran károsnak tartanak. Ez nem jelenti azt, hogy havonta egyszer ne élvezhetnénk egy hamburgert, de fontos, hogy ez ne váljon szokássá.

A MIND-diéta egy viszonylag új megközelítés, amely 2015-ben látott napvilágot Martha Clare Morris és csapatának köszönhetően. Ez az étrend kifejezetten a kognitív hanyatlás megelőzésére összpontosít. A diéta keretein belül fontos, hogy csökkentsük a vörös- és feldolgozott húsok, valamint az édességek, chipsek, vaj és sajt fogyasztását, továbbá kerüljük az előre csomagolt élelmiszereket. Ezen táplálkozási szokások nem csupán a hosszú távú egészséget szolgálják, hanem már középkorban is segíthetnek az Alzheimer-kór kockázatának mérséklésében.

Related posts