Hogyan erősíthetjük a magyar hagyma helyzetét? - Magyar Mezőgazdaság

Az idei időjárás kedvezően alakult a hazai hagymatermesztés szempontjából. Azonban nemcsak nálunk van jó helyzet, hanem európai szomszédaink is ígéretes termést prognosztizálnak. Ez a helyzet könnyen túlkínálathoz és ennek következtében alacsony árakhoz vezethet a piacon.
A magyar hagyma versenyképességének növelése érdekében kulcsfontosságú a megfelelő fajták alkalmazása, a tárolási lehetőségek modernizálása, valamint a termelők közötti együttműködés erősítése. E három tényező együttesen hozzájárulhat ahhoz, hogy a hazai hagyma piaci pozíciója javuljon és jobban megállja a helyét a nemzetközi versenyben.
Jó szezonban bíznak idén a hagymatermesztéssel foglalkozó hazai gazdálkodók, ebben az évben ugyanis magas minőségű magyar termés várható - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezet (FruitVeB), valamint Bondár Imre termelő, a VITALITA SEEDS Kft., az Orosco Kft., a Rit-Sat Kft., a BASF-Nunhems Hungary Kft., a Syngenta Magyarország Kft. által szervezett szakmai napon. A Muronyon megrendezésre kerülő szakmai nap résztvevői a piaci helyzet és az aktuális kihívások áttekintése mellett megismerkedhettek a középkorai- és keséi fajtákkal is.
A kedvező tendencia részben a tavaszi magas árak ösztönző hatásának tulajdonítható. Azonban az idei évben értékesítési nehézségeket okozhat, hogy Európa más hagymatermesztő területein is ígéretes termés várható. Ennek következtében valószínű, hogy túlkínálat alakul ki, ami dömpingárak kialakulásához vezethet.
A hazai termelők a tárolási kapacitás növelésével kerülhetik el a dömpingárak kialakulását. Megfelelő minőségű tárolással ugyanis nem kényszerülnek rá az azonnali eladásra, így az év többi részében jóval magasabb áron értékesíthetik a termést. A hosszabb távú tárolás jelentette előnyöket azonban csak a megfelelő fajtaválasztás és korszerű technológia alkalmazásával előállított egészséges hagyma esetén lehet kihasználni. A fajtaválasztás során minden esetben a termesztési területhez legjobban alkalmazkodó, a megváltozott klimatikus tényezőket is toleráló, magas hozamot és egységes árualapot biztosító fajták választása célszerű.
Más kertészeti kultúrákhoz hasonlóan a hagymatermesztésben is fontos lenne a termelők összefogásának erősítése. A szorosabb együttműködésnek köszönhetően javulhat a termelők piacra jutásának lehetősége, az átvételi árakat pedig - nagyobb alkupozíciójuknak köszönhetően - a termelési költségeket figyelembe véve lehetne kialakítani. A nagyobb szervezettség jelentősen javítaná a magyar hagyma piaci pozíciója.
A hazai hagymafogyasztás meglehetősen stabil, ellentétben sok más zöldségfélével, amelyeknél gyakran tapasztalunk ingadozásokat. Mivel a belföldi termesztés nem haladja meg a hazai igényeket, a hagyma mindig biztos keresletnek örvend. A magyar hagyma általában december közepéig kapható, de az import hatása minden évben érezhető a piacon. Azonban a külföldi termékek versenyképessége az emelkedő előállítási költségek miatt folyamatosan csökken. Ennek következtében bőséges lehetőségek adódnak a hazai hagymatermesztés bővítésére.