Ha kukacos gyümölcsöt fogyasztunk, a szervezetünk különböző reakciókat mutathat. Először is, a kukacok, amelyek általában a gyümölcsökben található kártevők lárvái, nem feltétlenül veszélyesek az emberi egészségre, de fogyasztásuk kellemetlen élményt okoz

Ha túl sokat fogyasztunk belőle, akár egészségügyi problémákat is okozhat.
Megérkezett a cseresznye szezon, és ez a magyarok egyik legnagyobb kedvence, amit sokan hatalmas mennyiségben fogyasztanak. De mi a helyzet, ha véletlenül néhány kukacos gyümölcs is a kosárba kerül, és esetleg el is fogyasztjuk?
Itt a nyár, itt a gyümölcs szezon!
A kukacosságért a Rhagoletis nemzetségbe tartozó legyek lárvái felelősek. Ezek a néhány milliméteres, fehér kis élőlények a cseresznye belsejében fejlődnek ki. Bár elsőre visszataszító lehet az ötlet, hogy ilyen gyümölcsöt együnk, a jó hír az, hogy az apró lárvák nem termelnek semmilyen az emberre veszélyes anyagot.
Ha valaki biztosra akar menni a gyümölcsök frissességét illetően, két egyszerű módszert is bevethet a cseresznye ellenőrzésére. Az egyik lehetőség, hogy a cseresznyét hideg vízbe helyezzük, majd 1-2 evőkanál sót adunk hozzá, és 15-30 percig várunk. Ha esetleg lárvák rejtőznek a gyümölcsben, gyakran fel fognak úszni a víz felszínére. A másik módszer is hasonlóan hatékony: ecetes vízben is végezhetjük a vizsgálatot, ebben az esetben literenként egy evőkanál ecet elegendő ahhoz, hogy kiszűrjük az esetleges kártevőket.
Előfordulhat, hogy a lárva alaposan beásta magát a gyümölcshúsba, és a megszokott módszerek nem segítenek. Ilyen esetben érdemes kettévágni a cseresznyét, és alaposan megvizsgálni, mielőtt fogyasztanánk.
A legtöbb ember gyomra általában jól megbirkózik ezekkel az apró élőlényekkel, de azok számára, akik érzékeny gyomrúak vagy allergiásak, problémák léphetnek fel. Ilyenkor émelygés, puffadás vagy akár hasmenés is jelentkezhet, főként, ha túl sokat fogyasztanak belőlük.