Nyáron, a forró napok alatt szabad-e bort fogyasztani? A szakértő véleménye szerint...


A nyári hőség beköszöntével a borfogyasztási szokások is átalakulnak. A forró napokon a borkedvelők szívesebben választanak friss, üde fehér- és rozéborokat. A bor élvezete nyáron, hűtött állapotban és jó barátok társaságában éppúgy különleges élmény, mint bármely más évszakban.

Nyáron sokan felteszik a kérdést: vajon szabad-e bort fogyasztani a tikkasztó hőségben? A válasz: természetesen igen! De nem mindegy, mit választunk a poharunkba. Mészáros Gabriella borakadémikus szerint ilyenkor a könnyedebb, gyümölcsösebb ízek kerülnek előtérbe, de ez nem jelenti azt, hogy a vörösbor kedvelői bűnbe esnének, ha nyáron is azt választják. Sajnos, a borfogyasztás – függetlenül az évszaktól – egyre kevésbé népszerű a fiatal generáció körében.

Bort inni jó társaságban, szép helyen maradandó élményt jelent

A rozé bor az utóbbi másfél évtized nyári kedvencének számított, ám manapság egyre gyakrabban felmerül, hogy népszerűsége csökkenő tendenciát mutat. Ezt a jelenséget a fogyasztási statisztikák is alátámasztják, de valószínű, hogy a háttérben nem csupán a rozé iránti érdeklődés visszaesése húzódik meg - számolt be róla a Magyar Nemzet.

A hazai borászatok helyzete egyre inkább súlyosbodik – erről számos szakmai szervezet és borász osztotta meg véleményét az utóbbi hetekben a Tolnai Népújság oldalain. A kihívások sokfélesége miatt, mint például a folyamatosan növekvő termelési költségek, az alacsony felvásárlási árak, valamint a fogyasztási kedv csökkenése, a borászok hangsúlyozzák: az áremelés elkerülhetetlenné vált.

A nyár elérkeztével a könnyed fehérborok ideje is megérkezik. Egy üde királyleányka, az aromás Irsai Olivér, vagy a karakteres Cserszegi fűszeres, esetleg egy Egri csillag classicus remek választás lehet, ha jól behűtve szeretnénk felfrissülni a forró napokon. Ha fröccs készítésére adunk fejünket, érdemes semlegesebb borokat választani, így az illatos fajták valódi zamatát tudjuk megízlelni.

Mi a helyzet a vörösborral? Sokan úgy vélik, hogy nyáron nem illik fogyasztani - pedig ez a nézet megérdemelne egy alapos felülvizsgálatot. Egy jól elkészített kadarka, egy friss kékfrankos vagy egy üde portugieser hűtve is igazán kellemes élményt nyújthat. Ilyenkor nem a bor mélysége vagy bonyolultsága a lényeg, hanem a frissítő és ételt kísérő tulajdonságai kerülnek a középpontba. Az a fontos, hogy a bor megtartsa saját karakterét, és ne váljon sem tompává, sem pedig "jegessé".

A bor nem csupán egy egyszerű nedű, hanem egy igazi élmény és kapcsolatok szövevénye is. Minden korty egy új felfedezés, ami összekapcsol minket a múltunkkal, a barátainkkal és a természet csodáival.

Rappay József, a szekszárdi Schieber Pincészet főborásza, igazi világutazó, aki számos országot felfedezett, mielőtt végleg hazatért. Európa különböző borvidékein, valamint Dél-Afrikában és Kaliforniában szerzett tapasztalatokat, amelyek révén egyedülálló rálátással bír a borfogyasztási szokások változásaira. Munkája során nemcsak a bor készítésének mesterségét sajátította el, hanem a nemzetközi borpiac trendjeit is figyelemmel kísérte, így értékes tudással gazdagodott.

Related posts